Aantal geplande nieuwbouwwoningen keldert

In totaal zijn er in de eerste drie kwartalen van dit jaar 39,6 duizend woningen vergund. In 2017 en 2018 lag dat aantal aan het eind van het derde kwartaal een kwart hoger, zo rond de 50 duizend.

Woningen in aanbouw Getty Images 

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Streefcijfers niet gehaald

Het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) verwacht dat de Nieuwbouw komend jaar stokt op 60.000 en het jaar daarop op 55.000. Dat is ver onder het streefgetal van het ministerie van 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar.

Diverse problemen

Dat ook in de eerste maanden van het jaar, voor de stikstofuitspraak van de Raad van State, het aantal verleende vergunningen al terugliep laat zien dat er veel problemen zijn die nieuwbouw parten spelen. Een tekort aan personeel, oplopende kosten en  het afknijpen van de investeringscapaciteit van woningcorporaties door middel van de verhuurderheffing dragen allemaal bij aan het probleem.