Raad en daad bij stijgende energieprijzen

Als huurder heb je maar weinig mogelijkheden om je energierekening echt naar beneden te krijgen. Maar met de stijgende energieprijzen wordt besparen alleen maar noodzakelijker. Volgende week woensdag 27 oktober geeft de Woonbond het webinar ‘Haal energie uit je rekening’(externe link). We leggen uit hoe je energierekening in elkaar zit en hoe je kunt besparen.

Vrouw bekijkt instelling cv-ketel met zaklamp op de mobiele telefoon
Getty Images 

Vooral mensen met een energiecontract dat binnenkort afloopt en mensen met een variabel energiecontract gaan de prijsstijging van gas, warmte en elektra merken in hun portemonnee. De energierekening kan wel 700 euro hoger worden. Dat betekent dat je per maand meer dan 50 euro meer gaat betalen aan energie. En dat geld hebben veel mensen niet.

Maatregelen van de overheid

Daarom besloot het kabinet afgelopen vrijdag, 15 oktober, mensen te hulp te schieten. Het kabinet trekt in 2022 2,7 miljard euro uit(externe link) voor de compensatie van huishoudens. Dat komt gemiddeld neer op 400 euro per huishouden. Die 400 euro is een mooi bedrag voor mensen met acute betalingsproblemen. Maar toch is de kritiek op deze maatregel groot. 

Helikoptergeld helpt niet echt

Belangrijke economen hebben geen goed woord over voor dit “helikoptergeld”, zoals Diederik Baazil het in De Groene Amsterdammer(externe link)samenvat. De overheid strooit met geld, terwijl veel mensen dit niet nodig hebben om hun energierekening te betalen. Baazil: “Die miljarden die dit kost had je beter kunnen reserveren om het structurele probleem aan te pakken: slecht geïsoleerde huizen.”

Huurders worden getroffen

Vooral huurders zijn de pineut. Huurders kunnen hun huurwoning niet zelf isoleren. Daarin zijn ze afhankelijk van de verhuurder. En zolang de verhuurder niets doet, zitten huurders met een hoge energierekening. Daarnaast stijgt de groep mensen die in energiearmoede leeft: inmiddels een half miljoen Nederlanders, en dat zijn bijna allemaal huurders. Deze groep wordt snel groter door de stijgende energieprijzen. 

Maatregelen voor huurders in armoede

De Woonbond stuurde de Tweede Kamer op 6 oktober een brief met een aantal maatregelen om huurders in (energie)armoede zo snel mogelijk te helpen. Tot nu toe zijn deze maatregelen niet overgenomen door het kabinet. Daarom volgt er deze week opnieuw een brief aan de Kamer.

Raad en daad van de Woonbond

Zolang de problemen niet structureel worden aangepakt, is het enige wat huurders kunnen doen te roeien met de riemen die ze hebben. De komende maanden staat de Woonbond huurders met raad en daad bij in de campagne ‘Haal energie uit je rekening’, die volgende week van start gaat. Je kunt je nog inschrijven voor het gratis webinar(externe link) op woensdag 27 oktober om 11.00 uur en om 19.30 uur. Hou daarnaast onze website en Facebook-pagina(externe link) en Instagram-account(externe link) in de gaten