Prijs van warmte stijgt flink

Is je huis aangesloten op een warmtenet, dan ga je dit jaar flink meer betalen voor warmte. Begin januari hebben de vijf grote warmtebedrijven hun tarieven voor 2022 bekend gemaakt. Bij warmtebedrijf Ennatuurlijk stijgt de prijs per gigajoule (GJ) het hardst, met 89%. Eneco komt uit op de hoogste prijs per gigajoule (GJ) warmte, namelijk €43,67.

Werklui bezig met aanleg buizen warmtenet
Aanleg warmtenet in Alkmaar in december 2021 Woonbond 

Gasprijs bepaalt warmteprijs

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt jaarlijks het bedrag dat warmtebedrijven maximaal voor het vastrecht, de afleverset en per gigajoule warmte mogen vragen. Het bedrag voor gigajoules is gekoppeld aan de gasprijs. Deze koppeling is bedoeld om mensen die warmte afnemen te beschermen tegen te hoge prijzen voor warmte. Gas was immers altijd goedkoop. Maar door de hoge gasprijs is het warmtetarief nu juist hoog in plaats van laag.

Koppeling gasprijs oneerlijk

De Woonbond wil al langere tijd dat de koppeling van de warmteprijs aan de gasprijs wordt losgelaten. We weten dat de prijs van gas de komende jaren verder omhoog gaat. Gas wordt steeds schaarser en daardoor duurder. Bovendien voert de overheid de belasting op gas op om mensen te stimuleren minder gas te gebruiken. Mensen met een aansluiting op warmte gebruiken geen gas. Zij kunnen dus niet minder gas gebruiken, maar betalen er wel voor. Dat vindt de Woonbond oneerlijk.

Oproep van ACM

De ACM stelde de maximale warmteprijs voor 2022 vast op € 53,95 per GJ. Dat is meer dan een verdubbeling van het maximale tarief. In 2021 was de maximale prijs nog € 25,51. De ACM riep de warmteleveranciers op om hun warmteprijs niet meer te laten stijgen dan nodig. De prijzen van warmtenetten die voor een deel gasgestookt zijn, zoals Ennatuurlijk en Eneco, stijgen daarom meer dan de prijzen van warmtenetten die geen gas gebruiken, zoals Stadsverwarming Purmerend (SVP).

Jaarrekening veel hoger

Naast de prijs van warmte stijgen ook de vaste kosten: het vastrecht en de zogenaamde ‘afleverset’. Maar dat gaat maar om hele kleine bedragen. Je warmtegebruik bepaalt dus je warmterekening. Bij een gemiddeld warmtegebruik van 35 GJ per jaar gaat de jaarrekening tussen de 27% (SVP) en de 54% (Ennatuurlijk) omhoog. Dit komt neer op €400 tot €725 meer dan afgelopen jaar voor het verwarmen van je huis.

Isoleren

Zo min mogelijk energie gebruiken is de beste manier om het klimaat en je portemonnee te helpen. Daarom blijft de Woonbond inzetten op het zo goed en zo veel mogelijk isoleren van (huur)woningen. Daarnaast geeft de Woonbond tips voor huurders om zelf kleine maatregelen in huis te nemen om warmte te besparen.

LeverancierTotale kosten (35 GJ)Verschil met maximaal ACM-tariefVerschil met 2021
Ennatuurlijk€ 206619% lager54% hoger
Eneco€ 208418% lager47% hoger
HVC€ 190625% lager40% hoger
Vattenfall€ 190725% lager36% hoger
SVP€ 185927% lager27% hoger

NB De getallen in de tabel bij warmteleverancier HVC zijn aangepast. In de vorige berekening waren we uitgegaan van het maximale tarief voor de afleverset. Maar HVC vraagt voor veelgebruikte kleinere modellen van de afleverset (CW3 en CW4) een tarief dat lager is.