Formatie zet huurder in de kou

Er komt geen aanpassing van de compensatieregeling voor de gestegen energieprijzen die minder draagkrachtigen ontziet. Ook andere maatregelen die huurders ontzien missen steun van de Tweede Kamer. Zo komt er geen APK voor woningen en blijft de Rotterdamwet bestaan. Ook houdt voor nu het parlement het vergroten van het initiatiefrecht voor huurders tegen. Dat leert de uitslag van stemmingen in de Tweede Kamer.

Bron: Getty Images 

Klein lichtpuntje is dat er wél een meerderheid in het parlement de oproep vanuit de SP aan de regering steunt om voor de tarieven van warmtenetten af te spreken dat er niet naar extra winst mag worden gestreefd. Immers dat geld moet worden opgebracht door huurders van een woning die is aangesloten op een warmtenet. Vraag blijft hoe het huidige kabinet dit gaat oppakken.

Formatie vertraagt

Het Haagse getalm komt voort uit het gegeven dat politieke partijen nog steeds onderhandelen over een nieuwe regering. Ingrijpende voorstellen worden in de ijskast gezet of schuift de politiek voor zich uit. Huurders met energiearmoede staan door het getreuzel soms letterlijk in de kou. Immers wie de energie niet kan betalen, heeft geen andere keuze dan de kachel uit doen.

Pas compensatie aan

Reden voor de Woonbond om samen met FNV en Milieudefensie te pleiten voor een eerlijkere compensatie van de gestegen energieprijzen dan het voorstel van het kabinet. Hierbij rekende het Nibud concrete voorstellen door die juiste kwetsbare huishoudens ontzien. Deze voorstellen nam Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) op in haar motie. Uiteindelijk haalde deze oproep het dus niet. 

Dwing isolatie af

Een ander voorstel dat strandde, is de oproep aan de regering om bewoners in staat te stellen verhuurders te dwingen woningen beter te isoleren. De Woonbond signaleert dat huurders in de particuliere sector vaak onnodig hoge energierekeningen hebben vanwege slechte isolatie zoals enkelglas. Dit moet anders. Daarom wil de Woonbond enkelglas kwalificeren als een officieel gebrek aan de woning. 

Meldpunt helpt

Lukt het jou niet om je huis warm te krijgen? Laat het weten via het Meldpunt Energiealarm. Met dit meldpunt wil de Woonbond aantonen welke problemen er spelen bij huurders in slecht geïsoleerde huizen. Jouw melding helpt ons daarbij.