Borg vaak niet terugbetaald

Bij een waarborgsom voor een huurwoning gaat het vaak om een groot bedrag.

In Amsterdam en omstreken meldden zich het afgelopen jaar 134 huurders met het onterecht (deels) niet terugbetalen door de verhuurder, liet Stichting Woon onlangs weten. Ook het Steunpunt Huren Groningen geeft aan dat er vorig jaar tientallen huurders met een borgkwestie naar het Huurteam stapten. Het gaat vaak om duizenden euro’s die zo – onterecht- worden ingehouden.

Topje van de IJsberg

Volgens de Woonbond gaat het hier om het topje van de ijsberg. Omdat lang niet elke huurder de stap naar een huurteam zet. Maar de meldingen laten zien dat ondanks dat de borg in de wet goed verhuurderschap is opgenomen, veel verhuurders nog in de fout gaan. Aanscherpen van de wet kan daar tegen helpen.

Aanscherpen wet goed verhuurderschap

De wet goed verhuurderschap geeft een landelijke basisnorm waar verhuurders zich aan moeten houden. Anders kan een gemeente sancties opleggen, waaronder hoge boetes. Met een amendement van DENK kwam er in de wet goed verhuurderschap aandacht voor de waarborgsom. Er werd een grens gesteld aan de hoogte (maximaal twee keer de maandhuur) en er werd duidelijkheid gegeven over in welke periode de borg terugbetaald moet worden. Stappen in de goede richting. Maar toch kunnen gemeentes nog niks doen om verhuurders aan te pakken die de borg ten onrechte inhouden. Daarmee blijft er een prikkel voor verhuurders om het gewoon maar te proberen, als extra verdienmodel.

Maak boetes mogelijk

Belangenbehartiger van de Woonbond Marcel Trip: ‘Het probleem is dat het niet terugbetalen van de borg zelf geen overtreding van de landelijke basisnorm goed verhuurderschap is. Gemeenten kunnen daarom niet optreden als een verhuurder de borg achterhoudt’. Dat is volgens de bond makkelijk op te lossen door van het niet terugbetalen of netjes verrekenen van de borg binnen dertig dagen na het stoppen van de huurovereenkomst een overtreding van die basisnorm te maken. ‘Gemeenten kunnen dan wel optreden. En er ontstaat een prikkel voor verhuurders om zich gewoon aan de wet te houden.’

Huurteams helpen

Met een boete van een gemeente hebben huurders hun geld nog niet terug. Een stap naar een Huurteam, die dan een sommatiebrief sturen aan de verhuurder, is een goede eerste stap om je geld terug te krijgen. Ook de Huurderslijn van de Woonbond kan daar in adviseren. Als een verhuurder toch niet terugbetaalt, dan kan je als huurder naar de rechter stappen. Trip: ‘Verhuurders gokken er een beetje op dat huurders die stap niet durven zetten. Maar als je recht hebt op je borg terug is het zeker de moeite waard. Maar uiteindelijk wil je voorkomen dat veel huurders naar de rechter moeten om hun borg terug te krijgen. Door sancties te stellen op dit gedrag van verhuurders voorkom je dat verhuurders dit doen en huurders deze stappen moeten zetten of hun geld kwijt zijn.’