Gebruik minder gas voor Oekraïne, Groningen en het klimaat

Zet je verwarming op maximaal 19 graden. En douch maximaal 5 minuten. Dat zijn de twee belangrijkste tips om op korte termijn energie te besparen. Afgelopen zaterdag is de overheid de energiebespaarcampagne ‘Zet ook de knop om(externe link)’ gestart. De Woonbond steunt deze campagne.

Hand zet thermostaat op 19 graden
De belangrijkste energiebespaartip: Zet de thermostaat op 19 graden. Getty Images 

Nederland wil af van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Vanwege de oorlog in Oekraïne is het belangrijk om zo snel mogelijk minder afhankelijk te zijn van gas uit het Rusland. Minder gas verbruiken was al belangrijk vanwege het klimaat, de veiligheid van Groningers en de hoge energieprijzen. Met de Russische invasie in Oekraïne is daar nog een reden bijgekomen.

Vijf bespaartips

Iedereen kan meehelpen minder gas te gebruiken. In de campagne staan vijf tips centraal waarmee je meteen veel energie kan besparen. En ze zijn voor veel mensen makkelijk lang vol te houden. Een huishouden kan met deze tips het verbruik van gas met ongeveer een derde (36%) verminderen.

Dit zijn de 5 tips op een rijtje:

  • Zet je verwarming op maximaal 19 graden
  • Douch maximaal 5 minuten
  • Verwarm alleen de ruimtes waar je bent
  • Ga je slapen? Zet de verwarming op 15 graden, of op 18 graden als je vloerverwarming hebt
  • Niet thuis? Zet de verwarming op 15 graden, of op 18 graden als je vloerverwarming hebt

Meer tips

De Woonbond voert al sinds oktober campagne om minder energie te gebruiken, en je energierekening te verlagen. Wil je meer tips om energie te besparen? Ga dan naar onze campagnewebsite ‘Haal energie uit je rekening’.

Huizen isoleren

Met de tips kan je meteen minder gas gebruiken. Maar de meeste besparing bereik je met goede isolatie. In mei start het Nationaal Isolatieprogramma om mensen met een koopwoning én verhuurders te helpen bij het isoleren van hun woningen. Slecht geïsoleerde huur- en koopwoningen moeten als eerste snel en slim aangepakt worden.

Tips voor bedrijven

De campagne ‘Zet ook de knop om(externe link)’ richt zich niet alleen bewoners. Ook bedrijven krijgen tips om energie te besparen. En ook zij worden in het Nationaal Isolatieprogramma aangespoord hun gebouwen te isoleren.

Samen sneller verduurzamen

Er is haast. Klimaatverandering gaat steeds sneller, gas uit Groningen moet zo snel mogelijk stoppen en we willen geen gas uit Rusland meer. Daarom hebben de overheid, maatschappelijke organisaties en bedrijven de handen ineengeslagen in de Verduurzamingscoalitie. De Woonbond doet ook mee.