Standaard voor woningisolatie

Vorige week heeft de minister van Binnenlandse zaken de ‘standaard voor woningisolatie(externe link)’ aan de Tweede Kamer gepresenteerd. Deze standaard geeft aan wanneer de woning goed genoeg is geïsoleerd om van het gas afgesloten te kunnen worden. De Woonbond is betrokken geweest bij het bepalen van deze isolatiestandaard.

Drie mannen isoleren dak van een huis
Bouwvakkers dekken de dakisolatie af  Gert Jan Kole via Flickr CC 

De standaard voor woningisolatie is bedoeld om te zorgen dat huiseigenaren (verhuurders en kopers) weten hoe ze hun woningen moeten isoleren. Het betekent niet dat een woning die goed geïsoleerd is ook direct van het gas wordt afgesloten. Op het moment dat een woning toe is aan onderhoud of renovatie kan de woningeigenaar direct voor de juiste isolatie kiezen. Zo hoeft de woning niet nog een keer geïsoleerd te worden als er een nieuw verwarmingssysteem wordt aangesloten.

Verwarmen met lage temperatuur

Het nieuwe verwarmingssysteem dat in de plaats komt van aardgas kan bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp zijn of een warmtenet dat energie haalt uit de grond of uit water. Meestal is de temperatuur van deze systemen veel lager dan van een cv-ketel of gasgestookte blokverwarming. Als een woning goed geïsoleerd is, dan is het niet nodig om met hoge temperatuur te verwarmen om het huis tot ongeveer 20 graden op te warmen.

Isolatie van losse delen

Soms wordt een woning niet in één keer aangepakt, maar worden bijvoorbeeld alleen de ramen en kozijnen vervangen, of wordt alleen de vloer geïsoleerd. Daarom zijn er ook zogenaamde ‘streefwaarden’ afgesproken. De streefwaarde is de isolatie die je nodig hebt voor elk apart onderdeel van het huis: dak, vloer, gevels, ramen en deuren. Als elk deel apart is geïsoleerd, geeft dat samen ook voldoende isolatie om de woning aan te sluiten op een andere warmtebron.

Meer comfort en een lagere rekening

De Woonbond is tevreden over de afgesproken standaard. Goed geïsoleerde woningen zijn comfortabeler, zolang ze ook goed geventileerd worden. Daarom zijn er ook afspraken gemaakt over de ventilatie. Bovendien hebben mensen met een goed geïsoleerde woning ook een lagere energierekening. Omdat de woonlasten voor huurder steeds meer stijgen, heeft de Woonbond zich hard gemaakt voor een hoge standaard die zorgt voor een lage energierekening.

De standaard is een richtlijn

De standaard voor woningisolatie en de streefwaarden zijn richtlijnen. Ze zijn (nog) niet verplicht bij woningverduurzaming. Als de isolatiestandaard en de streefwaarden verplicht worden, vindt de Woonbond dat dat zowel voor verhuurders als voor kopers (eigenaar-bewoners) moet gelden. In gebouwen en rijtjes waar huurders en kopers door elkaar heen wonen verwacht de Woonbond dat dit anders voor problemen gaat zorgen.

Klimaatakkoord

De standaard voor woningisolatie en de streefwaarden zijn onderdeel van de uitvoering van het Klimaatakkoord. Hiermee zorgen we dat in 2050 alle woningen in Nederland klimaatneutraal zijn.