Woondebat: meer nodig dan alleen bouwen

De VVD houdt als enige partij vast aan de verhuurderheffing, terwijl de rest van de politiek lastenverlichting wil voor woningcorporaties. Het vrijgekomen geld moet naar sociale woningbouw. Dit blijkt uit het online gehouden debat ‘Kies voor Wonen’.

Bron: Screenshot van livestream van Aedes op Youtube 

De Actieagenda Wonen is de aanleiding voor het online debat ‘Kies voor Wonen’. De Woonbond presenteerde dit plan tegen de wooncrisis eerder samen met Aedes en 32 andere partijen. Het actieplan is een antwoord op de wooncrisis en legt oplossingen voor die volgens Woonbond-directeur Zeno Winkels en Aedes-voorzitter Martin van Rijn één op één kunnen worden overgenomen in een nieuw regeerakkoord.

Woningen nodig

Terwijl op een groot scherm in de studio huurders en professionals van woningcorporaties toekijken, geven twaalf kandidaat-kamerleden van politieke partijen uit de Tweede Kamer hun visie op de toekomst van het sociale woonbeleid. De toeschouwers geven via een online poll aan voldoende woningen het belangrijkst te vinden. Betaalbaarheid verdient een tweede plek. Wat Winkels betreft, staat betaalbaarheid boven aan, gevolgd door voldoende huurwoningen en leefbare wijken.

VVD staat alleen in belasten sociale huur

De noodzaak voor meer woningen, onderschrijven alle partijen. Zo pleiten alle partijen op de VVD na voor het afschaffen van de verhuurderheffing. Ook lijkt de regeringspartij van Rutte niets te voelen voor een divers sociaal woningbouwbeleid. ‘Het is abnormaal om huurwoningen te bouwen op de Prinsengracht in Amsterdam’, verklaart Daniel Koerhuis namens de VVD. Hierop reageren Henk Nijboer (PvdA) en Sandra Beckerman (SP) furieus. De SP wil dat huurders ook de keus hebben om bijvoorbeeld in de binnenstad te wonen. Nijboer benadrukt het belang van gemengde wijken. 50 Plus wil niet alleen meer, maar ook anders bouwen. Namens de partij pleit Raymond Brood voor meer kleinere woningen voor alleenstaande jongeren en ouderen. ‘Dan breng je het zogenaamde treintje op gang en krijg je doorstroming’, aldus Brood.

Huisjesmelkers aanpakken

Opvallend is dat meerdere partijen pleiten voor regulering van de vrije sector. Zo wil Paul Smeulders van GroenLinks een maximale huurprijs voor woningen in de vrije sector.  Ook wordt er gekeken naar de rol van beleggers op de woningmarkt. ‘We willen beleggers die op de woningmarkt actief zijn, zwaarder belasten’, geeft Rob Jetten (D66) als voorbeeld. Henk Nijboer kan zich hier in vinden. ‘Wij willen huisjesmelkers aanpakken. Niet alleen met een Prins Bernard belasting, maar ook met een boete als ze de regels overtreden’.

Moerwijk

De toeschouwers benoemen Sandra Beckermann (SP) als meest verassende debater in het debat. Zij benadrukt dat wonen voor veel mensen onbetaalbaar begint te worden en dat de wooncrisis het gevolg is van verkeerde politieke keuzes. Nieuwkomer Pieter Grinwis (CU) krijgt een goede tweede plek met zijn pleidooi om wijken betaalbaar en leefbaar te houden: ‘Het zou mooi zijn als mensen straks net als vroeger zouden zeggen; ‘Ik zou best nog wel es een keertje in Moerwijk willen wonen’.

Leefbaarheid

Zeno Winkels concludeert tot slot dat het debat hoop geeft voor de vele woningzoekenden. Samen met Martin van Rijn herhaalt hij de boodschap dat de wooncrisis meer vraagt dan enkel meer woningen. De politiek moet volgens hen zich óók inzetten voor leefbaarheid. Het volledige debat duurde twee uur en is online terug te zien(externe link).

Doe het Woonkieskompas

Samen met het Kieskompas, Vereniging Eigen Huis en Aedes maakte De Woonbond het Woonkieskompas(externe link). Aan de hand van stellingen kunnen gebruikers zien welke partij het beste past bij hun eigen standpunten over wonen en leefomgeving.