Huurders Kennisfestival brengt inspiratie

Ruim 800 huurders deelden ervaringen en haalden inspiratie op het Huurders Kennisfestival zaterdag 18 november in Ede. Georganiseerd door Woonbond en Landelijk Huurders Platform.

De Woonbond en het Landelijk Huurders Platform (LHP) organiseerden samen het Huurders Kennisfestival van 18 november in Ede.Laura Siliquini

In alle levensfasen zijn de woonbehoeften weer anders. De wooncrisis zet ze allemaal onder druk. Voor senioren kan het lastig zijn om kleiner te wonen. Voor jongeren en starters lijkt het überhaupt onmogelijk om aan een woning te komen. In ruim 30 verschillende programmaonderdelen kwam deze rode draad naar voren. Van workshops tot talkshows, van debat tot theater.

Boodschap aan onderhandelaars nieuw kabinet

Zeno Winkels (directeur Woonbond), Martin van Rijn (voorzitter Aedes), Rob Roza (LHP) en Suzanna Lividikou (Woonbond jongeren) openden gezamenlijk het festival. Ieder sloot af met een oproep voor de kabinetsformatie:

Laat de Wet Betaalbare huur doorgaanSuzanna Lividikou

Het is crisis. Dat vraagt om een crisisaanpakMartin van Rijn

We willen een zelfstandig ministerie van volkshuisvestingRob Roza

Uitgesproken politici over woonbeleid

Vier dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen kon een politiek debat over het belangrijkste verkiezingsthema niet ontbreken. Kandidaat-Kamerleden Jimmy Dijk (SP), Floris Out (CDA), Margreet de Boer (GL/PvdA) en Faissal Boulakjar (D66) kruisten onder leiding van Elles de Bruin (Omroep Max) de politieke degens. Onder meer over het reguleren van de vrije huursector en over de stem van woningzoekenden bij nieuwbouwplannen.

Oplossingen voor jong en oud uitgelicht

Een van de vele workshops waar festivalbezoekers kennis uitwisselden, slimme ideeën onderzochten en succesvolle initiatieven in beeld brachten, ging over ‘Duo-wonen’. Bij dit initiatief bieden senioren door woningsplitsing plek aan jongeren. Het Algemeen Dagblad schreef er over.

Terugblik op een succesvolle dag

Ook het Vastgoedjournaal deed verslag van deze kleurrijke dag. En iedereen die niet aanwezig was, kan toch een indruk krijgen van deze dag, met beeld en geluid, dankzij deze video:

Impressie van het Huurders Kennisfestival op 18 november 2023 in Ede