Aedes, VNG en Woonbond roepen Senaat op: pak woekerhuren snel aan

De Eerste Kamer besluit dinsdag over de behandeling van de wet tegen woekerhuren. Woonbond Aedes en VNG roepen op tot snelle behandeling.


Huren en geld De Eerste Kamer besluit binnenkort over de behandeling van de wet tegen woekerhuren. Aedes, VNG en de Woonbond roepen op tot snelle behandeling van de wet.

Demonstrant bij woonprotest in Rotterdam, oktober 2021

Aedes, VNG en de Woonbond roepen de Eerste kamer op de Wet Betaalbare huur waarmee woekerprijzen in de vrije sector worden aangepakt snel te behandelen. Anders dreigt de geplande ingangsdatum van 1 juli door een langzame behandeling van de Eerste Kamer uit zicht te verdwijnen.

Huurders verdienen snel betere bescherming

In een brief aan de Eerste Kamerleden schrijven de drie organisaties:

‘Elke maand uitstel betekent nieuwe huurders die huren tot 2.000 euro in de maand mogen betalen voor woningen waar niet eens zo lang geleden nog heel betaalbaar gewoond kon worden. Laat dat niet gebeuren.’

Geef duidelijkheid aan alle partijen

De koepelorganisaties van corporaties, gemeenten en huurders roepen de Kamer op de Wet zo snel mogelijk te behandelen, zodat er een zorgvuldige en tijdige invoering van de wet kan plaatsvinden. In de brief schrijven de organisaties dat bouwende beleggers prima met de wet uit de voeten kunnen, maar vooral wachten op duidelijkheid.  

‘Alle partijen, gemeenten, verhuurders en huurders willen duidelijkheid en zekerheid. Deze wet is na eerdere opmerkingen van de Raad van State door zowel de minister als de Tweede Kamer aangepast ten faveure van verhuurders zodat zij rendabel kunnen blijven verhuren. Tegelijkertijd zorgt de Wet ervoor dat bij veel nieuwe huurcontracten de huurprijs omlaag gaat, passend bij de kwaliteit van de woning. Dat is hard nodig.’

Binnenkort besluit de Eerste Kamer over de behandeling van de wet. Met de wet krijgen meer woningen een maximaal toegestane huurprijs die samenhangt met de kwaliteit van de woning.

Brief aan Eerste Kamer over behandeling Wet Betaalbare huur

BriefDownload