Huurpeil 2 over eerlijke warmte

In Huurpeil 2 onder meer aandacht voor de warmtetransitie, Europa en schaarse grond. Huurpeil is het vakblad voor de huursector.


In Huurpeil 2024-2 vind je onder meer een dossier over de warmtetransitie.
Huurpeil 2 van 2024 bevat een dossier over de warmtetransitie.

Huurdersorganisaties kunnen de komende twee jaar meedenken over nieuwe lokale warmteprogramma’s. Wat zijn de beste keuzes voor een eerlijke, betaalbare warmtetransitie? Welke rol speelt de beoogde ‘Wet collectieve warmte’ en wat kunnen bewoners zelf doen? Daarover lees je meer in het dossier Eerlijke warmte in Huurpeil 2.

Interview met Barbara Steenbergen

Op de drempel van de verkiezingen voor het Europees Parlement, spraken we met Barbara Steenbergen, inmiddels vijftien jaar belangenbehartiger voor de International Union of Tenants (IUT) in Brussel. Ze toont zich optimistisch over de groeiende bereidheid in Europa om de wooncrisis onder controle te krijgen. ‘De wooncrisis is een kwestie van marktfalen. Dat ziet de EU nu wel in’. Lees interview met Barbara Steenbergen.

Dure grond te lang onbebouwd

De hoge grondprijs is een belangrijke oorzaak van het woningtekort in Nederland. De schaarse grond blijft onnodig lang braak liggen en de samenleving loopt jaarlijks minstens € 200 miljoen mis door sluwe grond­eigenaren. Deskundigen pleiten daarom voor een beter grondbeleid. Maar het blijkt lastig om het probleem grondig aan te pakken.

Hippe, jonge woonvormen zijn te duur

In de juridische rubriek Recht of krom bekijken we recente uitspraken die bevestigen dat verhuurders geen vage kostenconstructies mogen hanteren, naast de huurprijs en de servicekosten. Verplichte ‘communitykosten’ of ‘membershipkosten’ voor bijvoorbeeld een koffiebar, fietsverhuur of sportschool zijn verboden. Mogen verhuurders deze kosten nu verstoppen als servicekosten in de huurovereenkomst?

Hardnekkig onzichtbare bewoners

Om een beeld te krijgen van wat bewoners bezighoudt, woonde onderzoeker Lydia van Dinteren een jaar in een Eindhovense buurt. Ze beschrijft in Huurpeil 2 haar zoektocht naar het bewonersperspectief en hoe verschillende burgers wel degelijk actief zijn, maar onzichtbaar blijven voor professionals.

Verder in Huurpeil 2…

  • Zijn sociale huurders kwetsbaar?
  • Behoud en eerherstel vroege woningbouw
  • Haagse woonschool in 1931
  • Participatieproject Woonbond en Aedes
  • Festival We Doen Het Samen
  • En nog veel meer…

Abonnement Huurpeil

Geïnteresseerd in een abonnement op Huurpeil? Surf dan naar Tijdschriften.