Energietoeslag voor lage inkomens verhoogd naar €800

De overheid heeft de energietoeslag voor mensen met een laag inkomen verhoogd naar €800. Eerder beloofde de overheid €200 om mensen te helpen in grote problemen zijn gekomen die door de explosief gestegen energieprijzen. 

verwarmingsradiator met geldbiljetten en een huisje
Mensen met laag inkomen kunnen €800 energietoeslag aanvragen bij de gemeente.GettyImages 

De energiearmoede was afgelopen jaar al hoog. Meer dan een half miljoen huishoudens hebben zo’n hoge energierekening dat hun inkomen te laag is om de rekening te betalen. Meestal nemen zij extreme maatregelen om betaalproblemen te voorkomen, zoals de verwarming niet aan zetten, geen warm water gebruiken en niet koken. Door de hoge energieprijzen, zijn de problemen nog groter geworden en nog meer mensen in deze situatie terecht gekomen.

Vraag energietoeslag aan

De gemeenten regelen de verdeling van de energietoeslag. Mensen die bijstand ontvangen, krijgen dit bedrag automatisch. Anderen moeten de toeslag zelf aanvragen bij hun gemeente, zoals gepensioneerden met alleen AOW en zelfstandigen met een laag inkomen. Wil je weten of je in aanmerking komt voor de energietoeslag en hoe je die kunt ontvangen, lees dan onze huurdersvraag Kom ik in aanmerking voor de energietoeslag?.

Energiealarm: schrijnende verhalen

We krijgen honderden schrijnende verhalen binnen van huurders die in de knel zitten door de hoge energieprijzen. Huurders zitten in de kou of betalen een te groot deel van hun inkomen aan de huur en energielasten. Dat blijkt uit de meldingen die binnenkomen op ons ‘Meldpunt Energiealarm’. Wil je een melding doen, dat kan nog tot het einde van het stookseizoen.

Energie besparen en de energierekening

Meer informatie over de energierekening en tips om energie te besparen vind je in het webdossier Haal energie uit je rekening.