Kamerleden voor ‘wonen’ bekend

De nieuw gekozen Tweede Kamerleden hebben hun taken verdeeld. Kijken we naar het dossier ‘wonen’ dan zien we niet alleen een aantal vertrouwde namen terugkeren zoals Daniel Koerhuis (VVD), Henk Nijboer (PvdA) en Sandra Beckerman (SP), maar ook nieuwkomers zoals Stephan van Baarle (DENK) en Pieter Grinwis (ChristenUnie). Bekijk het volledige overzicht onderin dit bericht.

Bron: Getty Images 

De Tweede Kamer controleert de regering en om die klus goed te kunnen doen, hebben de verschillende leden van de Tweede Kamer hun aandacht verdeeld over verschillende onderwerpen. Vaak omdat er binnen de partijen het ene Tweede Kamerlid bijvoorbeeld alles weet over zorg en een ander weer over defensie. De Woonbond heeft extra aandacht voor degenen die ‘wonen’ behandelen. Deze Kamerleden komen samen in de commissie Binnenlandse Zaken (externe link). Zij controleren en adviseren het ministerie van Binnenlandse Zaken dat onder meer over het woonbeleid gaat. De commissie kan je ook volgen volgen op Twitter (externe link).

Eenpitters hebben de handen vol

Kijken we naar de volledige lijst, dan valt op dat kleine partijen met slechts één zetel zoals BIJ1 of BBB hun voorman of voorvrouw moeten inzetten. Dit moet omdat alleen gekozen Tweede Kamerleden plaats mogen nemen in deze commissie. Daar waar grotere partijen de luxe hebben om te kiezen wie er in deze commissie plaats neemt, moet de ‘eenpitter’ de aandacht verdelen over meerdere commissies. In de praktijk kunnen Kamerleden hulp verwachten van assistenten, maar die mogen niet het woord voeren in deze commissies.

Dit zijn de Kamerleden voor ‘wonen’

Nu de namen bekend zijn van de leden van de commissie voor Binnenlandse Zaken, is ook duidelijk welke Tweede Kamerleden de komende vier jaar gaan over ‘wonen’. Natuurlijk kan er nog veel veranderen. Stel dat er een aparte minister komt voor ‘wonen’ dan komt er ook een aparte commissie die deze minister controleert en adviseert. En het komt ook voor dat tijdens een regeringsperiode Kamerleden van portefeuille wisselen of voortijdig de Tweede Kamer verlaten. Met dit in het achterhoofd, deelt de Woonbond graag de lijst van Tweede Kamerleden die gaan over ‘wonen’.


VVD: Daniel Koerhuis

Daniel Koerhuis (externe link) (1981) was hiervoor ambtenaar in Brussel, waar hij zich bij de Europese Commissie bezig hield met financiële dossiers. Hij studeerde onder meer econometrie.

D66: Faissal Boulakjar

Faissal Boulakjar (externe link) (1980) is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66. Hij was hiervoor werkzaam als gemeenteraadslid in Breda en werkte hij in het jongerenwerk en ook als letselschadeconsulent.

PVV: Alexander Kops

Alexander Kops (externe link) (1984) vertegenwoordigt sinds 2017 de PVV in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij Eerste Kamerlid en beleidsmedewerker voor de PVV bij het Europees Parlement. Daarvoor was hij leraar Duits.

CDA: Pieter Heerma

Pieter Heerma (externe link) (1977) begon zijn politieke loopbaan bij het CDA als woordvoerder van de Tweede Kamerfractie en is zoon van oud-staatssecretaris van Volkshuisvesting Enneüs Heerma.

PvdA: Henk Nijboer

Henk Nijboer (externe link) (1983) was eerder lid van Provinciale Staten van Groningen. In Leiden deed hij wetenschappelijk onderzoek naar gedragseconomie en de sociale zekerheid. Hij is Kamerlid sinds 2012.

SP: Sandra Beckerman

Sandra Beckerman (externe link) (1983) is archeologe en was op dat vakgebied docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder was ze hiervoor fractievoorzitter van de SP in de Provinciale Staten van Groningen.

Laura Bromet (externe link) (1970) was voordat ze lid van de Tweede Kamer werd gemeenteraadslid en wethouder in de gemeente Waterland. Ze is de dochter van televisiemaker Frans Bromet.

FvD: Gideon van Meijeren

Gideon van Meijeren (externe link) (1988) was eerder beroepsmilitair, wetgevingsjurist bij het ministerie van BZK, voorzitter van de Provinciale Statenfractie van Forum voor Democratie in Zuid-Holland en beleidsadviseur voor de Tweede Kamerfractie.

PvdD: Eva van Esch

Eva van Esch (externe link) (1986) is sinds 9 oktober 2019 lid van de Tweede Kamer voor de Partij voor de Dieren. Daarvoor was ze lid van de gemeenteraad van Utrecht en actief als communicatiemedewerker op het partijbureau. 

ChristenUnie: Pieter Grinwis

Pieter Grinwis (externe link) (1979) zit sinds 31 maart 2021 in de Tweede Kamer voor de ChristenUnie. Daarvoor was hij gemeenteraadslid in Den Haag en beleidsmedewerker van de Eerste en Tweede Kamerfracties van de ChristenUnie.

Volt: Laurens Dassen

Laurens Dassen (externe link) (1985) vertegenwoordigt sinds 31 maart 2021 Volt in de Tweede Kamer, waarvan hij ook de fractievoorzitter is. Na zijn studie bedrijfskunde werkte hij enkele jaren bij ABN AMRO. Sinds 2,5 jaar zet hij zich fulltime in voor Volt.

JA21: Joost Eerdmans

Joost Eerdmans (externe link) (1971) zit sinds 31 maart 2021 in de Tweede Kamer voor JA21, waarvan hij ook fractievoorzitter is. Vanaf 2002 zat hij in de Tweede Kamer voor de LPF. Tussendoor was hij wethouder in Capelle aan den IJssel en wethouder en gemeenteraadslid in Rotterdam voor Leefbaar Rotterdam.

DENK: Stephan van Baarle

Stephan van Baarle (externe link) (1991) vertegenwoordigt DENK sinds 31 maart 2021 in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij sinds maart 2018 fractievoorzitter van DENK in de gemeenteraad van Rotterdam.

SGP: Roelof Bisschop

Roelof Bisschop (externe link) (1956) is lid van de Kamerfractie van de SGP sinds 2012. Hij was directeur van het Wartburg College in Rotterdam. Voorheen zat hij in de gemeenteraad van Veenendaal en in de Provinciale Staten van Utrecht.

50PLUS: Liane den Haan

Liane den Haan (externe link) (1967) zit sinds 31 maart 2021 in de Tweede Kamer voor 50PLUS. Daarvoor was ze directeur van ouderenorganisatie ANBO.

BBB: Caroline van der Plas

Caroline van der Plas (externe link) (1967) vertegenwoordigt sinds 31 maart 2021 in de Tweede Kamer de BoerBurgerBeweging (BBB), waarvan zij de medeoprichter is. Voorheen was zij journalist.

BIJ1: Sylvana Simons

Sylvana Simons (externe link) (1971) zit sinds 31 maart 2021 in de Tweede Kamer voor BIJ1, de partij die ze in 2016 oprichtte. In 2018 werd ze lid van de gemeenteraad in Amsterdam. Voordat zij de politiek in ging, was zij actief als televisie- en radiopresentatrice.