Korting huurdersheffing verdampt, druk op afschaffen blijft

Door de hogere WOZ-waarde dreigt de beloofde korting op de verhuurderheffing alweer te verdampen. RTL nieuws had er eerder uitgebreid aandacht voor. De politieke druk op het afschaffen van de heffing die de sociale huursector miljarden kost, blijft dan ook hoog. Het is maar de vraag of de begroting een meerderheid haalt in de Eerste Kamer.

Actie tegen de verhuurderheffing, in de praktijk een huurdersbelasting. Huurders dienen bezwaar in bij ministerie van Financiën.

De beloofde korting stelt in ieder geval weinig  voor. De heffing is namelijk gekoppeld aan de WOZ-waarde van sociale huurwoningen. Een stijgende WOZ-waarde betekent dus een hogere opbrengst. Zo werd er het afgelopen jaar ook 400 miljoen euro meer opgehaald dan was begroot. De korting van 500 miljoen die was beloofd, dreigt dus zo te verdampen. Deze korting kwam tot stand nadat er twee dagen over het afschaffen van de heffing werd gedebatteerd. Een meerderheid is hier voor, toch kwam het niet verder dan een korting die nu ook nog eens als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Schande

De korting was toegezegd bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Marcel Trip van de Woonbond vindt dat de heffing van tafel moet en noemt het bij RTL Nieuws(externe link) een schande dat zelfs de beloofde korting niets voorstelt. “Als er na zoveel politieke en maatschappelijke druk een verlaging komt, en die verlaging is er dan in de praktijk ook nog nauwelijks. Dan laat je zien dat je huurwoningzoekenden niet serieus neemt en in de steek laat.”

Schaf de heffing af

De woonbegroting moet nog wel aangenomen worden door de Tweede en Eerste Kamer. Verschillende partijen willen af van de heffing en laten doorschemeren dat de meerderheid voor de begroting in de Eerste Kamer niet gehaald gaat worden als de heffing niet alsnog wordt afgeschaft. De woonbegroting wordt half november in de Tweede Kamer besproken. Dan is er dus nog een goede kans om de heffing af te schaffen.

Woonopstand, landelijke demonstratie

Het afschaffen van de verhuurderheffing is één van de eisen van de Woonopstand(externe link), de landelijke demonstratie voor het recht op betaalbaar wonen en tegen de wooncrisis op 17 oktober op het Afrikaanderplein in Rotterdam.