Amsterdams voorstel: ‘Kijk bij toewijzen verder dan wachttijd’

Wijs huurwoningen niet alleen toe op basis van wachttijd, maar kijk ook naar zoekgedrag en speciale omstandigheden van woningzoekenden. Niet iedereen is blij met dit voorstel van 15 gemeenten uit de regio Amsterdam.

Bron: Getty Images 

Tot 28 juli kunnen inwoners online reageren op dit plan(externe link).  Eind 2020 nemen 15 gemeenten binnen de regio’s Amstelland-Meerlanden, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland over de nieuwe verdeelsleutel een besluit. Inwoners kunnen bij hun gemeente reageren op het voorstel.

Hoe werkt het?

Het nieuwe systeem werkt met punten. De inschrijftijd wordt omgezet naar wachtpunten. Elk jaar op de wachtlijst levert een punt op.  In één maand vier keer reageren op een beschikbare woning levert eveneens 1 punt op. Wie actief zoekt, bouwt meer zoekpunten op dan iemand die passief ingeschreven staat. Daarnaast krijgen mensen in bijzondere omstandigheden extra punten toegekend. Alle woningzoekenden die ingeschreven staan via WoningNet of Woonmatch bouwen zo punten op. Uiteindelijk krijgt degene met de meeste punten de woning.

Bijzondere omstandigheden

Het voorstel wijst drie situaties aan die gelden als bijzondere omstandigheid: Relatiebreuk met kinderen, inwonende gezinnen en problematisch thuiswonende jongeren. Deze voorrangssituaties kwamen voort uit een regionale enquête waaraan volgens de gemeente Amsterdam 23.000 mensen meededen.

Niet iedereen blij

Woningzoekenden zijn niet allemaal blij met de nieuwe manier van toewijzen. Zo laat mevrouw De Graaf uit Amsterdam weten gericht naar een andere huurwoning te zoeken: ‘Ik ben nu in de 50 en wil op den duur naar een appartement op een lagere verdieping of een appartementencomplex met een lift. Ik wil in mijn eigen buurt blijven wonen. Omdat ik zo gericht zoek, komt er slechts heel sporadisch een woning vrij die aansluit bij mijn woonwensen. Ook al heb ik een woonduur van bijna 20 jaar, nu sta ik vaak nog niet eens in de top 10 van kandidaten. Ik zou dan in theorie straks gepasseerd kunnen worden door iemand die 30 punten heeft verzameld door heel vaak op woningen te reageren, terwijl ik jaren heb gewacht tot de voor mij passende woning voorbijkomt. Dat vind ik oneerlijk.’

Wie doen mee?

Het voorstel betreft de volgende gemeenten: Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zaanstad, Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn.  Betrokken corporaties zijn: De Alliantie, De Key, Eigen Haard, Stadgenoot, Rochdale, Ymere, Woonzorg NL, Intermaris, Parteon, ZVH, Wormerwonen, Wooncompagnie, Habion en WOV.

Ook uw mening telt!

Woont u in (de regio rond) Amsterdam en geeft u graag uw mening over dit voorstel? Tot 28 juli 2020 kunt u online reageren(externe link).