Renovatie hoog op de agenda in 2023

Renovatie en verduurzaming staan in 2023 hoog op de agenda. In Huurpeil 1 een dossier over de kenmerken van een goed renovatieproject, de lessen van huurdersorganisaties en de (on)tevredenheid van bewoners na renovatie.

Cover Huurpeil 1 2023 Woonbond 

De woningcorporaties hebben toegezegd 675.000 woningen versneld te verduurzamen. Ook commerciële verhuurders moeten aan de slag omdat woningen met de drie laagste energielabels vanaf 2030 niet meer mogen worden verhuurd. In het Huurpeildossier komen integrale woningkwaliteit en inspraak van bewoners bij renovatie en verduurzaming als ondergeschoven kindjes uit de bus. Gemiste kansen als het onderzoekers en bewoners betreft.

Woondiscriminatie

‘Erik en Annemarie krijgen morgen de sleutel. (Omar en Samira niet)’, stelde een omstreden overheidscampagne tegen discriminatie op het gebied van huisvesting. Waar staan we met de aanpak van woondiscriminatie? ‘Mede door de Rotterdamwet is discriminatie in Nederland geïnstitutionaliseerd’, zegt Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.

Housing First

Anke Jansen van Housing First Nederland wil dat daklozen eerst een huissleutel krijgen voordat ze verder worden geholpen: ‘Stop met pleisters plakken.’ Ze doet een oproep aan gemeenten, woningcorporaties en ook huurdersorganisaties dakloosheid beter aan te pakken. ‘Een humane stabiele samenleving lost dakloosheid snel op.’

Provinciale verkiezingen en de strijd om de ruimte

De strijd om de schaarse ruimte brandt na de provinciale verkiezingen in maart dit jaar in alle hevigheid los. De twaalf provincies bepalen dit jaar het aanzien van Nederland in 2043. Tot dat jaar moeten circa 1,3 miljoen woningen worden gebouwd, terwijl ook voor natuur, wegen en windmolens ruimte moet worden gevonden. Het hoge tempo van minister Hugo de Jonge heeft nogal wat risico’s.

Eenmalige huurverlaging

Ruim 500.000 corporatiehuurders met een laag inkomen krijgen een huurverlaging in 2023, in tegenstelling tot zo’n 100.000 vergelijkbare huurders van commerciële huisbazen. Valt dit onderscheid te verdedigen? Een juridische analyse.

Woningzoekenden opgelicht

Oplichters schromen niet om woningzoekenden geld af te troggelen. Wie tijdens de woningzoektocht eindelijk een pareltje vindt, kan beter niet te vroeg juichen.

Vaste rubrieken

‘In de peiling’ geeft een overzicht van het nieuws van het afgelopen kwartaal. ‘Leesvoer’ biedt een selectie van interessante publicaties van de afgelopen maanden. ‘De Zeepkist’ biedt o.a. reacties op de stelling dat gemeenten voorrang moeten geven aan wooninitiatieven van ouderen. Columnist Jos van der Lans laat zich uit over de onhaalbaarheid van 900.000 nieuwe woningen in 2030 en dat minister De Jonge op deze manier de probleemgebieden van de toekomst aan het bouwen is. Op de achterpagina vindt u een politieke prent van Joep Bertrams en de column van onze columnist Mert Kumru, woon- en klimaatactivist en voormalig VN jongerenvertegenwoordiger op het gebied van mensenrechten. Achterin Huurpeil een katern met informatie over de Woonbond en zijn achterban.

Wil je meer lezen van de actuele Huurpeil? Neem dan een kijkje in het dossier van de actuele editie, of neem een abonnement op Huurpeil.