Corporaties verduurzamen veel woningen

Goed en veilig wonen Corporaties hebben veel woningen weten te verduurzamen, blijkt uit de tiende editie van de Aedes benchmark. 

Staafdiagram corporatiewoningen en hun energielabel
Shaere 2022 en 2023

Met de Aedes Benchmark legt de corporatiekoepel jaarlijks woningcorporaties langs de lat, om te zien hoe ze presteren. Daarbij wordt onder ander gekeken naar duurzaamheid.

Afspraken Woonbond en corporaties lonen

De Woonbond sprak met corporaties af om bij het isoleren van woningen geen huurverhoging te vragen aan de huurder. Zo hebben huurders het voordeel van een lagere energierekening en een zuinige woning, terwijl de huurprijs niet stijgt. Voor duurzame installaties zoals zonnepanelen of een warmtepomp mogen corporaties wel een vergoeding vragen.

Ruim 38 procent woningen heeft label A of beter

Het aantal woningen met label A of beter groeide met 100.000 woningen tot een totaal van 814.000. Inmiddels heeft 38,6 procent van de corporatiehuizen energielabel A of beter.

Versnelde aanpak onzuinige labels

De versnelde aanpak van woningen met een onzuinig E,F en G label zorgde in 2023 bij zo’n 33.000 voor een labelsprong waarmee ze boven label E uitkomen. De Woonbond sprak met corporaties af dat in 2028 alle woningen van deze categorie (met uitzondering van monumenten) label D of beter hebben.

Labelsprong maar geen verduurzaming

Bij het bepalen van een label kijkt men sinds kort anders naar ‘aangrenzende onverwarmde ruimtes’, zoals een berging of fietsenstalling. Het oude systeem ging er vanuit dat deze ruimtes de buitentemperatuur hebben. Dat is niet het geval. Woningen die aan zo’n ruimte grenzen kunnen dus een beter label krijgen. Zo’n 33.000 voormalig E, F en G woningen kregen een beter label door deze aanpassing in het labelsysteem. Terwijl de woningen niet zijn verduurzaamd.  

Verduurzamen hard nodig

Verduurzamen is hard nodig. Dat blijkt wel uit de stijging van het aantal huishoudens voor wie de woonlasten niet op te brengen zijn. Dit percentage steeg van 10,1% naar 12,8% in 2022. Ook vanwege de stijgende energieprijzen. Om huishoudens met relatief hoge woonlasten en een krappe beurs te ontzien sprak de Woonbond samen met corporaties af dat 600.000 hurende huishoudens een huurverlaging kregen in 2023. 

Zuinigere woning zorgt voor tevreden huurder

Bovendien worden zuinige woningen door huurders beter gewaardeerd. Maar liefst 35% van de huurders van onzuinige woningen geeft de huurwoning een onvoldoende. Bij label A of hoger is dit maar 9%.