Meer energiedisplays voor huurders

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft extra geld vrijgemaakt om te zorgen dat meer huurders een energiedisplay in huis krijgen. Hiermee kan je zo’n 5 procent energie besparen en je energierekening verlagen.

Oudere dame met energiedisplay op tafel
Huurster met energiedisplay op tafel Quintens 

Het ministerie stelt het geld beschikbaar via het project Meters Maken. Dit project is een initiatief van de Woonbond en Aedes, de koepel van woningcorporaties, en bureau Quintens, dat de uitvoering doet.

Hoe werkt een energiedisplay

Het energiedisplay is een kleine monitor die je op een zichtbare plek in huis zet, bijvoorbeeld op een tafeltje in de woonkamer of aan de muur naast de thermostaat. Op het beeldscherm zie je hoeveel stroom en gas je op dat moment gebruikt. Je kunt ook zien hoeveel dat je kost. Uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving is gebleken dat je met dit inzicht gemiddeld 5 procent energie bespaart met zo’n meter. Dit levert je al gauw €100 per jaar op.

Energie besparen steeds belangrijker

In 2020 startten de Woonbond en Aedes in samenwerking met Quintens het project Meters Maken om woningcorporaties en huurdersorganisaties te ondersteunen bij energiebesparing bij hun huurders. Door de hoge energieprijzen en de gevolgen van de klimaatcrisis (wateroverlast, hittegolven, droogte) is het intussen nog belangrijker geworden om energie te besparen. Meer dan tien woningcorporaties doen nu mee aan het project en zo’n vijftien woningcorporaties willen graag meedoen en onderzoeken de mogelijkheden.

Alle huurders een display

Het is de bedoeling dat steeds meer corporaties het aansluiten van energiedisplays bij huurders en het geven van uitleg hierover in hun standaard werkzaamheden opnemen. Zo krijgen alle huurders uiteindelijk een display in huis. Het display kan bijvoorbeeld geïnstalleerd worden als er een energiecoach aan huis komt, bij installatie van zonnepanelen, na renovatie, of bij ketelonderhoud. Met de subsidie van het ministerie van BZK kunnen de komende twee jaar corporaties, hun huurdersorganisaties, gemeenten en andere samenwerkingsorganisaties geholpen worden trajecten op te zetten om te zorgen dat zoveel mogelijk huurders een energiedisplay krijgen.

Succesvol en eenvoudig hulpmiddel

Met het project, dat vanaf nu Meer Meters Maken heet, willen we zoveel mogelijk mensen bekend maken met de succesvolle werking van energiedisplay. We verzamelen en verspreiden succesverhalen om mensen te enthousiasmeren. Ook ontwikkelen we hulpmiddelen om te zorgen dat er steeds eenvoudiger wordt om het energiedisplay bij huurders te krijgen. Deze hulpmiddelen zijn gebaseerd op de ervaring die de eerste woningcorporaties en huurdersorganisaties al hebben opgedaan met het energiedisplay.

Meer informatie

Huurders kunnen hun woningcorporatie of huurdersorganisatie stimuleren om mee te doen aan het project Meer Meters Maken. Alle (huurders)organisaties die aan de slag willen om bewoners grip te geven op hun energieverbruik, kunnen meer informatie vinden op de website van de Woonbond en op energieengedrag.nl(externe link).