Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Goed en veilig wonen De salderingsregeling voor zonnestroom blijft voorlopig bestaan. Vandaag stemde de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen.

Installatie van zonnepanelenGetty

Dit is goed nieuws voor huurders met zonnepanelen en vooral de huurders die de komende jaren zonnepanelen krijgen. Zo hebben zij ook financieel voordeel van de regeling waarbij je stroom die je te veel opwekt als de zon schijnt, mag gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt. Als de salderingsregeling zou worden afgebouwd, zouden zonnepanelen voor veel huurders al snel een kostenpost worden.

Nieuwe regeling moet rechtvaardiger en zekerder

De Woonbond is blij dat de meerderheid van de leden van de Eerste Kamer het wetsvoorstel heeft verworpen. Maar de Woonbond vindt ook dat er een alternatief moet komen voor deze vorm van subsidie. “Het alternatief moet klimaatrechtvaardiger zijn,” stelt Bastiaan van Perlo, de energie-expert bij de Woonbond. “Bovendien moet een nieuw plan huurders meer zekerheid bieden.”

Rijken profiteren nu met meest

Op dit moment profiteren vooral mensen met veel zonnepanelen van de salderingsregeling. “Wij vinden dat huurders en kopers met een laag inkomen evenveel moeten kunnen profiteren van zonnestroom. Dat zou bijvoorbeeld kunnen als iedereen maximaal dezelfde hoeveelheid stroom mag salderen. Met de huidige salderingsregeling is de subsidie onbeperkt: hoe meer stroom je verbruikt én teruglevert, hoe meer voordeel.”

Invloed energieleveranciers is te groot

Daarnaast vindt de Woonbond dat het alternatieve plan meer zekerheid moet bieden aan mensen met zonnepanelen op hun dak. “Op dit moment hebben de energiemaatschappijen te veel invloed,” legt Bastiaan van Perlo uit. “Zij bepalen de prijs die je krijgt voor de stroom die je teruglevert. Bovendien zijn ze niet transparant over de energiecontracten die ze aanbieden: mensen met zonnepanelen betalen bij sommige leveranciers een hogere prijs voor stroom dan mensen zonder zonnepanelen.”

Minister moet met nieuw plan komen

Het wetvoorstel om de salderingsregeling tussen 2025 en 2030 af te bouwen kwam van minister Jetten van Economische Zaken en Klimaat. Het wetsvoorstel was al goedgekeurd door de leden van de Tweede Kamer. Nu de Eerste Kamer het wetsvoorstel heeft verworpen, moet minister Jetten met een nieuw plan komen. De Woonbond gaat graag met de minister in gesprek over betere alternatieven.