Help koper en huurder met betaalbare huurprijzen

Kopers en huurders zijn gebaat met betaalbare huurprijzen. Het politieke experiment van het loslaten van een maximale huurprijs op de vrije huurmarkt is mislukt.

Dat kunnen we 26 jaar na dato wel vaststellen schrijft Woonbonddirecteur Zeno Winkels in Trouw(externe link). Lange tijd had iedere huurwoning een maximale huurprijs die samenviel met de kwaliteit van die woning. Daar stapte de politiek in 1994 vanaf. 

Loslaten maximale huurprijs vrije sector

In Nederland hebben we het woningwaarderingsstelsel. De kwaliteit van een woning leidt hier tot een maximale huurprijs. Meer mag de woning niet kosten. Maar in 1994 heeft de politiek dat veranderd. Sindsdien kunnen woningen die boven een zogenaamde ‘liberalisatiegrens’ vallen tegen elke prijs worden verhuurd. Zodra je een woning boven de 752,33 euro aan kunt bieden volgens het stelsel, geldt er geen maximale huurprijs meer. ‘Een appartement dat volgens de telling 753 euro mag kosten, kun je dus ook voor 1300 euro verhuren. Tel uit je winst. In de grote steden zien we mini-appartementjes daarom dus voor waanzinnige prijzen in de verhuur.’

Kopers en huurders de sigaar

Daar hebben kopers en huurders last van. Koopstarters worden overboden door beleggers die gouden bergen zien in dure verhuur. De starter die niet kan kopen woont vervolgens duurder met hogere maandlasten in de vrije sector. 

Structurele oplossing 

‘De structurele oplossing voor huurders en koopstarters ligt in het verder aan banden leggen van huurprijzen in de vrije sector. Laat de puntentelling gewoon doorlopen in plaats van die vreemde knip te hanteren waarbij mensen wel of geen huurprijsbescherming krijgen. Dit zal voor sommige woningmarktadepten klinken als onbestaanbaar. Maar zo vreemd is het niet. We deden dit tot 1994 al zo in Nederland. Alle huurwoningen hadden toen een maximale huurprijs.’

Winkels pleit ervoor huurders en kopers te helpen met een maximale huurprijs. Dan worden kopers minder makkelijk overboden en wonen huurders betaalbaarder, voor een prijs die in lijn ligt met de kwaliteit van de woning. 

Teken de petitie

De Woonbond is samen met DeGoedeZaak een petitie gestart waarin een komend Kabinet opgeroepen wordt de huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen. Teken de petitie tegen woekerprijzen voor huurwoningen(externe link)