Compensatie bij blokaansluiting kan nu worden aangevraagd

Voor bewoners met een gezamenlijke warmte-  of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) kan vanaf vandaag compensatie worden aangevraagd voor de hoge energiekosten. Zij vielen namelijk buiten het energieprijsplafond omdat ze geen individuele aansluiting hebben. De Woonbond heeft zich ervoor ingezet dat ook alle bewoners met blokaansluiting worden gecompenseerd.

man bekijkt stroomverdeler van zijn wooncomplex
Bij blokaansluitingen hebben meerdere huishoudens samen één energiecontract. De energie wordt achter de voordeur ‘verdeeld’. GettyImages 

Degene die het energiecontract heeft, kan de tegemoetkoming aanvragen. Dit is vaak de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren (VvE), maar het kan ook een huurder zijn of een bewonersvereniging, als die namens de andere huishoudens de rekening betaalt. 

Voorwaarden

Om de tegemoetkoming te krijgen moet er sprake zijn van een minimaal aantal aangesloten woningen of kamers. Het gaat om:

  • 1 of meer zelfstandige woonruimtes voor blokelektriciteit;
  • 3 of meer zelfstandige woonruimtes voor blokwarmte;
  • 4 of meer onzelfstandige woonruimtes voor blokelektriciteit of blokwarmte;
  • 4 of meer woonruimtes voor blokelektriciteit of blokwarmte, als de energieaansluiting niet voldoet aan een van de drie omschrijvingen hierboven.

Webformulier aanvragen tegemoetkoming

Op de website van Rijksoverheid(externe link) lees je meer over de voorwaarden. Ook het aanvraagformulier is daar te vinden. Aanvragen kan tot en met 30 september 2023.