Deel jouw verhaal over de inkomensafhankelijke huurverhoging

Ook dit jaar passen verhuurders van sociale huurwoningen de inkomensafhankelijke huurverhoging toe. Dit leidt tot veel oneerlijke situaties. De Woonbond blijft zich verzetten tegen dit beleid. Krijg jij hier ook mee te maken? Deel dan jouw verhaal via ons Meldpunt Huuralarm.

Voor 1 mei versturen de meeste verhuurders hun huurverhogingsvoorstel. Voor mensen met een iets hoger inkomen, kan dit om een groot bedrag gaan. Foto: GettyImages

In plaats van enkele procenten bovenop de huurprijs, krijgen huurders met een iets hoger inkomen een huurverhoging van € 50,- of zelfs € 100,- voor de kiezen. De gedachte hierachter is dat mensen hierdoor sneller zullen verhuizen en dat er een sociale huurwoning vrijkomt voor mensen met een lager inkomen. Maar in de praktijk gaat dit vaak helemaal niet op.

Doorstroming blijkt onmogelijk

Dit blijkt onder meer uit het voorbeeld van de heer Corstanje uit Naaldwijk. Voor zijn sociale huurwoning betaalt hij al jarenlang een huurprijs boven de liberalisatiegrens, die inmiddels ruim boven de € 800,- uitgestegen is. Via het Meldpunt Huuralarm liet hij weten dat verhuizen voor hem en zijn vrouw helemaal geen optie is. Ze zijn al op leeftijd en een appartement voor dezelfde huurprijs in de eigen buurt is helemaal niet te vinden. Toch voert woningcorporatie Arcade Wonen een forse inkomensafhankelijke huurverhoging door. “Ik heb ze gevraagd om ons te ontzien, maar hier hebben ze helemaal geen boodschap aan.”

“Gestraft vanwege extra pensioen dat ik bij elkaar heb gewerkt”

Met een huurverhoging die in verhouding staat tot gestegen kosten voor de verhuurder, daar heeft de heer Corstanje geen moeite mee. “Maar wat wij als senioren nu voor de kiezen krijgen, dat is oneerlijk. Vanwege het extra pensioen dat ik bij elkaar heb gewerkt, word ik door de inkomensafhankelijke huurverhoging gestraft en mag ik een groot deel daarvan weer inleveren bij de verhuurder. En een gemiddelde CAO-stijging van vele procenten is mooi, maar daar hebben gepensioneerden niets aan. Wij hebben geen mogelijkheid om ons inkomen te verhogen. Sterker nog, door de inflatie hebben we al zowat 30% ingeleverd.”

Deel je verhaal met ons meldpunt

Om de gevolgen van de inkomensafhankelijke huurverhoging zichtbaar te maken, heeft de Woonbond meer voorbeelden nodig. Hoe pakt het voor jou uit? Stuur je verhaal naar ons Meldpunt Huuralarm. Deze voorbeelden helpen ons om beleidsmakers te overtuigen dat het anders moet.

Controleer je huurverhoging

In ons artikel over de inkomensafhankelijke huurverhoging lees je wanneer deze is toegestaan en waar moet je als huurder op letten. Ook is het verstandig om de huurverhogingscheck te doen, om te controleren of het huurverhogingsvoorstel van jouw verhuurder wel klopt.