Kamer: kom met oplossing blokverwarming bij prijsplafond

De regering moet met een voorstel komen om bewoners met een blokverwarming, of andere situaties waarbij er meerdere huishoudens op één energieaansluiting zitten, te helpen met het energieprijsplafond. De Kamer heeft vandaag unaniem een motie met deze oproep aangenomen.

Flatgebouw
Naar schatting 450.000 woningen in Nederland hebben blokverwarming. Getty Images 

De Woonbond is blij met de aangenomen motie. De bond pleit hier al langer voor. In een eerdere brief deden we al een voorstel voor een oplossing bij blokverwarming. ‘We zijn blij dat onze inzet succes lijkt te hebben,’ zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels. ‘Als we deze mensen niet helpen lopen honderdduizenden huishoudens alsnog tegen onbetaalbare rekeningen aan.’ 

Brede oproep

Gisteren deed de Woonbond, samen met een brede coalitie aan organisaties, de oproep om de motie te steunen. Minister Jetten moet nu uiterlijk volgende week met een voorstel komen. 

Honderdduizenden huishoudens

Er zijn in Nederland zo’n 450.000 huishoudens met blokverwarming. Omdat ze geen individuele ketel hebben, maar met een complex op één ketel zijn aangesloten, zitten ze collectief snel boven het verbruiksniveau in het prijsplafond. Ook voor studentenhuizen en andere kamerbewoning speelt dit probleem. Ook voor hen moet Jetten op zoek naar een oplossing.