Energiedisplay helpt jaarlijks 5% energie besparen

Met een energiedisplay in huis bespaar je gemiddeld 5% energie per jaar. Dat blijkt uit het onderzoek (externe link) dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) samen met de Universiteit Tilburg afgelopen dinsdag publiceerde. Andere hulpmiddelen die gekoppeld zijn aan de slimme meter, zoals apps en e-mail met webapplicatie, leveren geen meetbare besparing op.

In-home display in huis
Energiedisplay in huisGetty Images 

De Woonbond wil dat alle huurders in Nederland een energiedisplay, ook wel in-home display genoemd, in huis krijgen. De woonlasten stijgen steeds verder, onder meer door de stijging van de energieprijzen. Maar huurders hebben weinig invloed op de verduurzaming van hun woning. Wel hebben huurders deels invloed op hun energiegebruik. Een jaarlijkse besparing van 5% op energie levert al gauw €100 per jaar op. Daarom werkt de Woonbond samen met Aedes, de koepel van woningcorporaties, aan het project Meters maken. Corporaties die meedoen hebben het voornemen om bij hun huurders de komende jaren een display te installeren.

Besparen dankzij de slimme meter

Het PBL-onderzoek werd gedaan om te zien wat het resultaat was van het ’10 PetaJoule-convenant’. Het doel van deze overeenkomst was om jaarlijks 10 PJ energie te besparen onder bewoners van koopwoningen, huurders en klein-zakelijke gebruikers. 10 PetaJoule is voldoende om ongeveer 150.000 huishoudens een jaar lang van energie te voorzien. Om dit doel te halen werd bij zo veel mogelijk huizen een slimme meter geïnstalleerd. Met de slimme meter kan je makkelijker zien hoeveel energie je gebruikt. Huishoudens met een slimme meter krijgen nu maandelijks een nauwkeurig verbruiksoverzicht via de mail. Daarnaast zijn er apps en displays ontwikkeld om dagelijks of zelfs ‘live’ je energiegebruik te zien.

Energiegebruik zichtbaar in huis

Een in-home display staat in de kamer of hangt aan de muur, net als een klokje. Iedereen in huis kan op elk moment zien hoeveel stroom en gas er gebruikt wordt, en wat dat kost. Je kunt dus direct ingrijpen als het verbruik en de kosten (per ongeluk) hoog zijn. Bijvoorbeeld omdat de kachel nog aan staat terwijl je naar bed gaat of naar je werk, of omdat je vergeten bent een apparaat uit te zetten. Deze bewustwording zorgt ook voor meer draagvlak voor de energietransitie.

€100 per jaar besparen

Met het onderzochte eenvoudige in-home display heeft het PBL een besparing gemeten van 2,2% voor elektriciteit en 6,9% voor gas (gemiddeld is dat 5%). Hierdoor kan je een in-home display, dat zo’n €100 kost, al in een jaar terugverdienen. Het PBL onderzocht ook het effect van een app die achteraf laat zien hoeveel energie je gebruikt hebt, en de e-mail met webapplicatie die iedereen van het energiebedrijf krijgt. Het PBL heeft geen besparing kunnen meten. Dit komt waarschijnlijk omdat apps en webapplicaties niet voortdurend zichtbaar zijn en je actief informatie moet opvragen, door de app of e-mail te openen.

10 PetaJoule besparen kan

Het PBL schat dat huishoudens ongeveer 4 PetaJoule per jaar besparen door de uitrol van de slimme meter, het maandelijks versturen van een uitgebreid verbruiks- en kostenoverzicht en het toepassen van in-home displays. Twee derde rekent het PBL toe aan het verbruiksoverzicht dat de 7 miljoen huishoudens met een slimme meter ontvangen. Een derde schrijft het PBL toe aan de 0,4 miljoen geïnstalleerde in-home displays. De Woonbond pleit ervoor om te zorgen dat meer mensen een energiedisplay in huis krijgen om het doel van om jaarlijks 10 PetaJoule te besparen, alsnog te halen. Daarvoor moet bij ongeveer 1,85 miljoen extra huizen een display geïnstalleerd worden.

Meedoen aan het project Meters maken

De Woonbond stimuleert de grootschalige installatie van energiedisplays met het project Meters maken. Corporaties en verhuurders kunnen nog steeds meedoen met dit project. De Woonbond roept huurdersorganisaties op om hun verhuurder hierop te attenderen.