Controleer je huurverhoging

In 2022 gelden er weer veel nieuwe regels voor de jaarlijkse huurverhoging. Met de online check van de Woonbond kun je controleren of je huurverhoging wel aan alle regels voldoet, of dat je die huurverhoging met een bezwaar kunt tegenhouden.

Vrouw controleert de brief waarin de huurverhoging staat.
Getty images 

De Woonbond heeft een online check, maar ook een compleet webdossier jaarlijkse huurverhoging 2022. Daarin staan de belangrijkste regels en redenen voor bezwaar beschreven.

Sociale huur

Voor sociale huurders geldt een maximum van 2,3%, tenzij ze in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke huurverhoging, of een huurverhoging voor relatief lage huren (een kale huurprijs onder de €300,-). Dit geldt niet voor kamerhuurders, voor hen geldt altijd een maximum van 2,3%. 

De inkomensafhankelijke huurverhoging is maximaal €50,- of maximaal €100,- afhankelijk van het inkomen. Voor het eerst gelden er verschillende inkomensgrenzen voor  eenpersoons en meerpersoonshuishoudens. 

Vrije sector

Voor huurders in de vrije sector geldt een maximum van 3,3%, tenzij er een lagere maximum in het huurcontract staat. Dan geldt dat lagere maximum.

Huurverhogingscheck

Via checkhuurverhoging.nl kun je de check doen om te controleren of jouw huurverhoging wel aan de regels voldoet ofdat je succesvol bezwaar kunt maken. De check levert dan een model bezwaarbrief die past bij jouw situatie.