Check je huurverhoging met Huurwijzer 1

De eerste Huurwijzer van dit jaar staat in het teken van de (nieuwe) regels vanuit de rijksoverheid over de jaarlijkse huurverhoging en, dit jaar ook, huurverlaging. Controleer of je recht hebt op huurverlaging of dat het loont om bezwaar te maken tegen de huurverhoging.

Huurwijzer 2023-1
Huurwijzer 2023-1 © Woonbond / ANP 

Woon je in een sociale huurwoning? Dan mag je huur in de meeste gevallen met 3,1% omhoog. Sommige huurders van corporatiewoningen hebben sinds 1 maart recht op een eenmalige huurverlaging. Huur je in de vrije sector? Dan is de maximumverhoging dit jaar 4,1%, tenzij er een lager percentage in je contract staat. Check met behulp van de special in Huurwijzer 1 of het voorstel van je verhuurder klopt. Of dat het loont om bezwaar te maken.

Je kunt ook meer lezen onder het thema Huurverhoging 2023.

Huurders vermanen slechte huisbazen

Ruim zesduizend huurders stapten afgelopen jaar naar de Huurcommissie. Meer dan de helft kreeg gelijk. Bijna zeshonderd huurders dwongen hun huisbazen via de commissie tot blijvend lage huren.

‘Schaf tijdelijke huurcontracten af’

Tijdelijke huurcontracten leiden tot veel onzekerheid en machtsmisbruik door verhuurders, schrijven jongeren in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Een initiatiefwet lijkt een einde te maken aan de gewraakte contracten.

Wonen met een beperking

Angela Jutte, Michiel de Zeeuw en Danny Verstallen verruilden een zorgwoning voor een gewoon appartement. Een licht verstandelijke beperking weerhoudt ze niet van een zelfstandig leven. 

Woonbond ledenpanel over migratie en de wooncrisis

Het Nederlandse migratiebeleid leidt volop tot discussie. Niet in de laatste plaats vanwege het woningtekort. Oorlogsvluchtelingen zijn welkom, mensen die armoede ontvluchten een stuk minder, aldus het Woonbond-ledenpanel.

Columns

Liefst zouden alle 3,6 miljoen hurende huishoudens Huurwijzer te lezen krijgen, zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels. Columnist Hizir Cengiz worstelt niet langer met eenzaamheid in zijn eigen huurhuis. En Carrie Jansen noemt zichzelf een ‘verwend nest’ als ze ziet dat er steeds meer mensen op straat slapen.

Vaste rubrieken

Zoals altijd zijn in ‘Om te beginnen’ nieuwtjes op het gebied van huren en wonen te vinden. ‘Beste Woonbond’ biedt ruimte aan brieven van huurders. Ook zijn er weer tuin- en balkontips in ‘Groene vingers’, ‘Huisraad’ met handige huishoudsnufjes, de kruiswoordpuzzel, ‘Schuurpapier’ en ‘Mijn huisbaas en ik’.

Wanneer krijg je Huurwijzer?

Persoonlijke leden van de Woonbond ontvangen Huurwijzer vier keer per jaar in hun brievenbus. Huurwijzer 1 wordt elk jaar breed verspreid. Organisaties die lid zijn van de Woonbond ontvangen exemplaren om te verspreiden onder de huurders waar ze voor opkomen. Ook dit jaar is de informatie in het huurprijskatern weer van belang voor alle huurders, onder andere vanwege de huurverhogingen.

Huurwijzer achterbanabonnement

Een aantal huurdersorganisaties laat niet alleen Huurwijzer 1, maar ook de andere nummers van Huurwijzer bij de eigen achterban bezorgen. Ook interesse in zo’n achterbanabonnement? Lees meer en bel met Woonbondconsulent Jos Aal.