Bouw leegstaande kantoren sneller om naar woonruimte

Vorig jaar zijn minder kantoren omgebouwd naar appartementen dan in voorgaande jaren. Dat is vooral sneu voor starters die graag kleine appartementen huren, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bron: Getty Images 

In 2020 zijn 10.200 woningen gerealiseerd dankzij ombouw. In de jaren ervoor waren dat 12.500 woningen. Het gaat om tien procent minder kantoorruimte dat is omgebouwd. Dit komt doordat er minder panden zijn verbouwd, maar ook doordat de verbouwde panden gemiddeld minder woningen opleverden. Volgens de statistici zijn er gemiddeld 8 in plaats van 12 appartementen per omgebouwd kantoor opgeleverd. Oorzaak hiervan is dat opdrachtgevers vaker kiezen voor grotere woningen.

Ombouwen onderschat

Het ombouwen van leegstaande kantoorruimte naar woningen is een van de oplossingen om in tijden van woningnood mensen een thuis te bieden. “Ombouw van die kantoren is een onderschatte oplossing voor de problemen op de woningmarkt”, zegt Cees-Jan Pen, lector aan Fontys Hogescholen tegen de NOS. “Er wordt vaak gedacht dat het te duur, te complex en te veel gedoe is. Nieuwbouw wordt snel gezien als makkelijker, maar bij de kantoren ligt de infrastructuur er al.”

Straks mogelijk meer ombouw

CBS-econoom Frank Notten meldt aan RTL Z niet te schrikken van de cijfers en denkt dat het komend jaar weer meer kantoorruimte kan worden omgezet naar woonruimte: “We weten dat het aantal transformaties per jaar kan fluctueren door grotere bouwprojecten die in een klap tientallen tot honderden woningen kunnen opleveren.”

Herbestemmen ingewikkeld

Robert Träger is sinds 2017 programmamanager bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en Mobiliteit van de gemeente Almere. Hij verklaart in magazine BouwTotaal dat het herbestemmen van kantoren in zijn gemeente een kwestie van lange adem is: “Het kost veel energie, tijd en discussies om herbestemmingsplannen doorgevoerd te krijgen, ondanks de woningnood.” Wat Pen betreft is het een kwestie van doorzetten: “Het voortraject voor ombouw duurt jaren. De overheid moet eens goed kijken hoe dat een slagje sneller kan.”

Steun het Woonverzet

De Woonbond roept de overheid op om vaart te maken met het ombouwen van kantoorruimte om zo de woningnood tegen te gaan. Hierbij helpt het als ook woningzoekenden en huurders zich laten horen. Kom daarom aanstaande zondag naar het Woonverzet(externe link) in Den Haag.