Kamer ontvangt petitie tegen afschaffen salderen

Tweede Kamerleden staan met vertegenwoordigers van de Woonbond, Eigen Huis, Aedes en Consumentenbond bij het petitiebord in de hal van de Tweede Kamer. Op het petitiebord staat het aantal handtekeningen van 191.895
Tweede Kamerleden van zowel coalitiepartijen als oppositiepartijen namen dinsdagmiddag de petitie in ontvangst. De 191.895 handtekeningen staan op het petitiebord in de vorm van een zonnepaneel.

Het kabinet wil de salderingsregeling volledig afschaffen per 2027, zonder alternatief. Hierdoor zijn zonnepanelen voor de meeste huurders verliesgevend in plaats van voordelig. Vorige week publiceerde de Woonbond een onderzoekwaaruit dit bleek. In uitgebreid artikel in het Algemeen Dagblad lichtte de Woonbond de uitkomsten toe.

Overhandiging petitie voorafgaand aan debat

De petitie is een initiatief van Vereniging Eigen Huis, waarbij o.a. corporatiekoepel Aedes, de Consumentenbond en de Woonbond zich hebben aangesloten. De gezamenlijke overhandiging vond plaats op de dag dat de Tweede Kamer ook debatteerde over het plan om de salderingsregeling af te schaffen. Donderdag 14 november stemt de Tweede Kamer hierover. Daarna buigt de Eerste Kamer zich er nog over voordat er een definitief besluit valt.

Afschaffing salderen is ondoordacht en oneerlijk

De Woonbond is het met het kabinet eens dat de salderingsregeling op de schop moet. Maar de regeling zomaar afschaffen zonder eerlijk alternatief vindt de bond ondoordacht. Jarenlang liep de huursector achter in het aantal woningen met zonnepanelen. Net nu steeds meer huurders zonnepanelen op de daken krijgen, valt het voordeel van het salderen hun niet toe.  

‘Kom met eerlijk alternatief’

Zeno Winkels, directeur van de Woonbond, sprak de Kamerleden toe tijdens de overhandiging. “Meer schone energie en een lagere energierekening zullen we niet krijgen als zonnepanelen niet meer lonend zijn. Dus kom met een eerlijk alternatief voor de salderingsregeling.”

Wat is salderen?

Als je zonnepanelen hebt, dan betaal je niet voor de stroom die je zelf opwekt. Als je meer stroom opwekt dan je op dat moment gebruikt, dan lever je die stroom ‘terug’ aan het elektriciteitsnet. De elektriciteit die je teruglevert aan het net, mag je op een later moment in het jaar gebruiken. Dit heet salderen. Salderen is een erg voordelige regeling en eigenlijk een subsidie voor huishoudens met zonnepanelen.