Tienduizenden sociale huurwoningen dreigen te verdwijnen

Bijna 70.000 sociale huurwoningen van corporaties worden naar de commerciële tak van corporaties overgeheveld. Dat betekent dat deze woningen op termijn in de vrije sector kunnen worden verhuurd of kunnen worden verkocht.

Corporaties moeten onder de Woningwet 2015 een scheiding maken tussen bezit dat ze inzetten voor hun maatschappelijke taken (DAEB) en welk deel commercieel ingezet wordt (niet-DAEB). Uit cijfers van de Autoriteit woningcorporaties (Aw) over de plannen van 331 corporaties blijkt dat 69.557 woningen overgezet gaan worden naar de commerciële tak van corporaties.

Huurdersorganisaties

De Autoriteit woningcorporaties beoordeelt de scheidingsvoorstellen van de corporaties en kijkt daarbij ook naar de zienswijzen die huurdersorganisaties hebben ingediend over de plannen van hun corporatie. Er zijn 432 zienswijzen ingediend door huurdersorganisaties.

Tekort aan sociale huurwoningen

De Woonbond maakt zich zorgen over het op grote schaal overhevelen van sociale huurwoningen naar de commerciële tak van corporaties. De afgelopen jaren zijn er al veel sociale huurwoningen verdwenen, terwijl de vraag naar betaalbare huurwoningen juist is toegenomen. Dit werkt langere wachttijden in de hand.

Wat wil de politiek?

De Woonbond heeft vorige week een stemwijzer gelanceerd. Bent u benieuwd of politieke partijen vinden of er juist meer of minder sociale huurwoningen moeten komen? Doe de Huurstemwijzer.

 bron: woonbond.nl

Laat een reactie achter